راه میانبر را فراموش کنید!
سردار خالدی با راهنمایی دکتر مهدی حقباعلی، پژوهشگر اقتصاد مالی، به علایق مالی نسل زد در ایران و رویکرد آنها به سرمایه گذاری پرداخته است.
چکیده:
نسل زد (Generation Z) که به زومرها هم شناخته میشود، به نسلی گفته میشود که در محدوده زمانی تقریبی سالهای 1374 تا 1390 ه.ش متولد شدهاند.
زومرها که به بومی دیجیتال نیز شناخته میشوند، در ایران به فرمانروایان دهه هشتادی معروفاند و از این حیث ویژگیها و خلقوخوی خاصی دارند.
نسل زد نخستین نسل اجتماعی است که از جوانی با دسترسی به اینترنت و فناوری دیجیتال قابل حمل، رشد کرده است.
البته این لزوماً به معنای سواد بالای دیجیتال نیست و چهبسا بسیاری از آنان سواد دیجیتال ندارند، اما در بستر آنلاین زیست میکنند.
نسل Z همانطور که با زیست خاصی بزرگ شده، خلقوخوی خاص و متفاوتی هم نسبت به نسلهای قبل از خود دارد، ازاینرو همواره مسئله «درک میان نسلی» یکی از چالش هاست.
جوانان نسل Z بیشتر تمایل به خوشرفتاری، پرهیزکاری و ریسکگریزی و نیاز به باور و اعتماد دارند و نسبت به پیشینیان خود محتاطتر زندگی میکنند.
نسل Z، در سیاست پیشرو هستند؛ دوست دارند اظهارنظرها و احساسهای شخصی شان را آزادانه بیان کنند و در زندگی آنان خبری از آرمانگرایی نیست.
برخلاف نسل قبل که با ایدئولوژی زیست خود را سر کردند، آنان تنها به دنبال رفع نیازها و دغدغهمندیهایشان هستند.
عموماً به خاطر ایدهآلیست بودنشان شناخته میشوند، اما بخشی از موج جدید مصرف کنندگان فراگیر و رویاپردازان مترقی اجتماعی هستند.
نسل Z همواره در حال جستوجو هستند و با ابزارهای آنلاین و شبکه های اجتماعی بهروز سروکار دارند، از این حیث، تغییرات در دنیای کسبوکارها برای آنان امر بدیهی قلمداد میشود.
این نسل از کارفرمای خود «رفاه»، «اخلاق مداری»، «رهبری شفاف» و «محل کار متنوع» میخواهد.
تعاملات نسل Z نشان میدهد آنان به مشارکت تیمی اهمیت میدهند، اما شاید نیاز به تشویق به این امر هم داشته باشند.
نسل Z به دلیل انعطاف پذیری شان، بسیار علاقهمندند که در محل کار خود همانگونه منعطف و آزاد و بهعنوان فریلنسر کار کنند. هر چند علاقهمند و مشتاق کارآفرینی هستند.
آنان استقلال و خودمختاری بالایی را طلب میکنند و همین مسئله برای محیط کسبوکار چالشساز است.
الگوهای سرمایه گذاری نسل_Z به دلیل زیست خاص آنان با بقیه نسلها متفاوت است.
آنان دیدگاه متفاوتی نسبت به کارآفرینی در قیاس با نسلهای دیگر دارند و برایشان داشتن سواد مالی با سطح قابل توجه اهمیت دارد و تمایل دارند در تصمیم گیری مالی، مستقل و سریع عمل کنند.
این نسل انبوهی از اطلاعات و دادهها را در اختیار دارند و همین مسئله آنان را با تصمیم های آگاهانهتر مواجه میکند.
از نظر آنان رابطه سنتی کارفرما و کارمند با ظهور اقتصاد کارهای (Gig Economy) تغییر یافته است.
آنها با ترکیبی از سواد مالی اولیه، استفاده از فناوری و ابزارهای مختلف، منابع درآمدی متفاوت و تنوع بخشیدن به سبدهای سرمایه گذاری، خود را برای آیندهای غیرقابلپیشبینی آماده میکنند.
الگوی مالی این نسل، تماشاکردن و یاد گرفتن است؛ «ببین و یاد بگیر».
پلتفرمهای آنلاین برای آنان ابزار محبوب یادگیری در حوزه مالی است.
این نسل خوداشتغال و کارآفرین با درک پذیرش مدیریت بدهیها و استقراض، پیوسته به دنبال بهبود امتیاز اعتباری، سرمایه گذاری و پسانداز هستند.
نسل Z برخلاف تصور عموم که مدعی بیکاری این نسلاند، با الگوهای متفاوت به دنبال کسب درآمد بیشتر هستند. آنان با مهارتهای دیجیتال و فناوری که دارند اهداف مالی روشنی دارند و از منابع قابل اعتماد راهنمایی میگیرند.
در شرایط دشوار اقتصادی ناشی از تحریم ها و مشکلات ساختاری، جوانان نسل Z باید مهارت ویژه و یگانهای داشته باشند و سرمایه گذاری در دارایی های بهشدت ارزشمند یا بنیادی با نگاه بلندمدت را در اولویت قرار دهند.
توصیه اصلی به جوانان دهه هشتادی این است که به هیچ وجه از راههای میانبر به دنبال رسیدن به مقصد نباشد، چرا که انتها و نتیجه این مسیر، ناکامی و شکست است.../سالنامه نوروزی دنیای اقتصاد
─┅─═ ⚙️ ═─┅─